Cement Industry (Major Industries Of Rajasthan) Part (2)

Rajasthan Political Economics, Rajasthan Static GK 0 Comments
Cement Industry (Major Industries of Rajasthan)

Rajasthan is a leading producer of limestone, silver, gold, copper, marble, sandstone, rock phosphate, and lignite. The state is the largest producer of cement in India. It has 24 major cement plants. Rajasthan is also the second-largest producer of milk and the largest producer of wool in India.And In total the production of Textiles accounts 21.96 % in the state. Rajasthan also produces huge quantities of spun yarn and hence is the fourth largest producer in India. Cement Industry – The state of Rajasthan is also the major producer of cement and accounts for 15 per cent of the cement output of the country.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

Cement Industry (Major Industries Of Rajasthan) Part (1)

(1). Gotan, Nagaur (Rajasthan) –

(A). Rajasthan’s first white cement factory was built in 1984 at a place called Gotan, Nagaur. Birla was planted by the White Cement Company.

(2) .Khariya Khangar, Jodhpur (Rajasthan) –

(A). Rajasthan’s largest white cement factory is located in a place called Kharia Khangar in Jodhpur district, which was established in 1988 by J.K. Birla White Cement Company.

(3). Mangrol, Chittorgarh (Rajasthan) –

(A). White cement is also produced here.

(4). Major cement factory of Rajasthan-

(1). Click Nixon Company-

(A). Located- Lakeri village, Bundi (Rajasthan)

(B). Establishment – 1915

(C). Specialty-

(D). It is the first cement factory in Rajasthan.

(E). Production of cement started in this factory from 1917.

(2). Jaipur Udyog Ltd.-

(A). Located – Sawai Madhapur

(B). Establishment – 1953

(C). Specialty-

(D). It is the second cement factory in Rajasthan.

(3) .JK Cement Factory

(A). Located- Nimbahera, Chittorgarh (Rajasthan)

(B). Establishment – 1974

(C). Specialty-

(D). It is the largest cement factory in Rajasthan in terms of production.

(1).गोटन, नागौर (राजस्थान)-

(A). राजस्थान का प्रथम सफेद सीमेंट का कारखाना सन् 1984 में नागौर के गोटन नामक जगह पर जे.के. बिरला व्हाइट सीमेंट कंपनी के द्वारा लगाया गया था।

(2).खारिया खंगार, जोधपुर (राजस्थान)-

(A). राजस्थान का सबसे बड़ा सफेद सीमेंट का कारखाना जोधपुर जिले की खारिया खंगार नामक जगह पर स्थित है जिसकी स्थापना सन् 1988 में जे.के. बिरला व्हाइट सीमेंट कंपनी के द्वारा की गई थी।

(3).मांगरौल, चित्तौड़गढ़ (राजस्थान)-

(A). यहा पर भी सफेद सीमेंट का उत्पादन होता है।

(4).राजस्थान के प्रमुख सीमेंट कारखाने-

(1).क्लिक निक्सन कंपनी-

(A). स्थित- लाखेरी गांव, बूंदी (राजस्थान)

(B).स्थापना- सन् 1915

(C). विशेषता-

(D).यह राजस्थान का प्रथम सीमेंट कारखाना है।

(E). इस कारखाने में सीमेंट का उत्पादन सन् 1917 से प्रारम्भ हुआ।

(2).जयपुर उद्योग लिमिटेड-

(A). स्थित- सवाई माधौपुर

(B). स्थापना- सन् 1953

(C). विशेषता-

(D). यह राजस्थान का दुसरा सीमेंट कारखाना है।

(3).जे.के. सीमेंट कारखाना-

(A). स्थित- निम्बाहेड़ा, चित्तौड़गढ़ (राजस्थान)

(B). स्थापना- सन् 1974

(C).विशेषता-

(D). उत्पादन की दृष्टि से यह राजस्थान का सबसे बड़ा सीमेंट कारखाना है।