Dynasty of Delhi Sultanate (1206-1526 AD)

Indian History, Indian Static GK 0 Comments
Dynasty of Delhi Sultanate (1206-1526 AD)

The reign of the Sultans of the five dynasties who ruled India from 1206 to 1526 AD is called Delhi Sultanate, Sultanate-e-Hind / Sultanate-e-Delhi. When the rise of Delhi Sultanate is not known correctly. It is because Muslim and British historians have written the history of Delhi according to their own. Sultans of five dynasties who ruled India from 1206 to 1526 by the opinion of foreign historians.And Mamluk dynasty (1206–1290); Khilji dynasty (1290 –1320); Tughlaq dynasty (1320–1414); Sayyid dynasty (1414–1451); Afghan Lodi Dynasty (1451–1526).

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

(1). Gulaam dynasty

(A). Government period – 1206-1290 AD

(B). Founder / First Ruler- Qutubuddin Aibak

(C). Last Ruler – Qumars

(D). The Ghulam dynasty is the first dynasty of the Delhi Sultanate.

(E). For more information about the slave dynasty, click here

(2). Khilji Dynasty

(A). Government period – 1290-1320 AD

(B). Founder / First Ruler- Jalaluddin Khilji

(C). Last Ruler- Mubarak Shah Khilji

(D). The Khilji dynasty is the shortest (30-year) tenure in the Delhi Sultanate.

(E). Click here for more information about Khilji Dynasty

(3). Tughlaq Dynasty

(A). Government period – 1320-1414 AD

(B). Founder / First Ruler – Gyasuddin Tughlaq

(C). Last Ruler – Nasiruddin Mohammad Shah Tughlaq

(D). The Tughlaq dynasty is the longest (94 years) dynasty in the Delhi Sultanate.

(4). Syed Dynasty

(A). Government period – 1414-1451 AD

(B). Founder / First Ruler- Khizr Khan

(C). Last Ruler- Alauddin Alam Shah

(5). Lodi Dynasty-

(A). Government period – 1451-1526 AD

(B). Founder / First Ruler – Bahlol Lodi

(C). Last Ruler – Ibrahim Lodi

(D). The Lodi dynasty is the last dynasty of the Delhi Sultanate.

दिल्ली सल्तनत के राजवंश (1206-1526 ई.)

(1). गुलाम वंश-

(A).  शासन काल- 1206-1290 ई.

(B).  संस्थापक/प्रथम शासक- कुतुबुद्दीन ऐबक

(C).  अंतिम शासक- क्यूमर्स

(D).  गुलाम वंश दिल्ली सल्तनत का प्रथम राजवंश है।

(E).  गुलाम वंश कि अधिक जानकारी के लिए 👉 यहां क्लिक करें

(2). खिलजी वंश-

(A).  शासन काल- 1290-1320 ई.

(B).  संस्थापक/प्रथम शासक- जलालुद्दीन खिलजी

(C).  अंतिम शासक- मुबारक शाह खिलजी

(D).  खिलजी वंश दिल्ली सल्तनत में सबसे कम (30 वर्ष) कार्यकाल वाला वंश है।

(E).  खिलजी वंश कि अधिक जानकारी के लिए 👉 यहां क्लिक करें

(3). तुगलक वंश-

(A).  शासन काल- 1320-1414 ई.

(B).  संस्थापक/प्रथम शासक- ग्यासुद्दीन तुगलक

(C).  अंतिम शासक- नासिरुद्दीन मोहम्मद शाह तुगलक

(D).  तुगलक वंश दिल्ली सल्तनत में सबसे अधिक (94 वर्ष) कार्यकाल वाला वंश है।

(4). सैयद वंश-

(A).  शासन काल- 1414-1451 ई.

(B).  संस्थापक/प्रथम शासक- खिज्र खाँ

(C). अंतिम शासक- अलाऊद्दीन आलम शाह

(5). लोदी वंश-

(A).  शासन काल- 1451-1526 ई.

(B).  संस्थापक/प्रथम शासक- बहलोल लोदी

(C).  अंतिम शासक- इब्राहिम लोदी

(D).  लोदी वंश दिल्ली सल्तनत का अंतिम वंश है।