History Of Jainism Related Important Facts Part (2)

Indian History, Indian Static GK 0 Comments
History of Jainism Related Important Facts

Jainism is the oldest religion in India. Jainism is the meaning – the religion by jin. Those who are followers of Jain are called Jains. The word “jin” means that who won his mind, speech, and his work, and acquired absolute knowledge by acquiring specific knowledge, he is called Jainswar or jin is called. And Jainism, Indian religion teaching a path to spiritual purity and enlightenment … Facts. key people. Bhadrabahu I · Mahavira · Hemachandra · Haribhadra. related topics …. centuries after the fact and are valueless as genuine historical testimony.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

History Of Jainism Related Important Facts Part (1)

24 Tirthankaras of Jainism respectively-

No. Name of Tirthankara

(1) .Rushabhadeva or Adinath

(2). Ajithnath

(3). Sambhavnath

(4). Abhinandanath or Abhinand Swami

(5) .Sumatinath

(6). Padam Prabhu

(7) .Subsalanath

(8). Chandraprabhu

(9). Flowering or convenience

(10). Shetal Nath

(11).shreyaansanaath

(12).vaasupoojy

(13) .Vimalnath

(14). Anantnath

(15). Dharmnath

(16). Shantinath

(17). Kunthunath

(18) .arnath or arsnath

(19) .Mallinath

(20). Munisuvratanath

(21). Naminath

(22). Neminath or Arishtanemi

(23). Parshwanath

(24). Mahavir Swami or Vardhaman

(2). Gandhar-

(A). Mahavir Swami’s disciples were called Ganadhars.

(B). Mahavir Swami had a total of 11 disciples or gandhars.

(C). Sudharman was the only disciple or gandhar of Mahavir Swami who was left alive after the death of Mahavir Swami.

(D). Sudharman also propagated Jainism.

(3). Augment-

(A). Agam is the literature or scripture of Jainism. Those are also known as Angas.

(B). Jainism has a total of 12 Agams or Angas.

(C). Agam literature was composed by Devardhigini Kshashraman.

(4). Purb-

(A). purb is also the scripture of Jainism.

(B). The principles of Tirthankaras are described in the earlier Jain texts.

(5). Kalpasutra-

(A). Kalpasutra is considered to be the sacred text of Jainism.

(B). Kalpasutra Jain texts have biographies of Jain Tirthankaras.

(C). Kalpasutra was composed by the famous Jain sage Bhadrabahu.

(6). Bhagwati Sutra-

(A). A description of 16 Mahajanapadas or states is found in a Jain text called Bhagavati Sutra.

 

जैन धर्म के 24 तीर्थंकर क्रमशः-

क्र.सं       तीर्थंकर का नाम

(1).ऋषभदेव या आदिनाथ

(2).अजितनाथ

(3).सम्भवनाथ

(4).अभिनन्दननाथ या अभिनन्द स्वामी

(5).सुमतिनाथ

(6).पद्मप्रभ

(7).सुपार्श्वनाथ

(8).चन्द्रप्रभु

(9).पुष्पदन्त या सुविधिनाथ

(10).शीतलनाथ

(11).श्रेयांसनाथ

(12).वासुपूज्य

(13).विमलनाथ

(14).अनन्तनाथ

(15).धर्मनाथ

(16).शान्तिनाथ

(17).कुन्थुनाथ

(18).अरनाथ या अरसनाथ

(19).मल्लिनाथ

(20).मुनिसुव्रतनाथ

(21).नमिनाथ

(22).नेमिनाथ या अरिष्टनेमि

(23).पार्श्वनाथ

(24).महावीर स्वामी या वर्धमान

(2).गणधर-

(A).महावीर स्वामी के शिष्यों को गणधर कहा जाता था।

(B).महावीर स्वामी के कुल 11 शिष्य या गणधर थे।

(C).सुधर्मन महावीर स्वामी का एकमात्र ऐसा शिष्य या गणधर था जो की महावीर स्वामी की मृत्यु के बाद जीवित बचा था।

(D).सुधर्मन ने जैन धर्म का प्रचार प्रासर भी किया था।

(3). आगम-

(A).आगम जैन धर्म के साहित्य या ग्रंथ है। जिन्हें अंग के नाम से भी जाना जाता है।

(B).जैन धर्म में कुल 12 आगम या अंग है।

(C).अागम साहित्यों की रचना देवर्धिगणि क्षमाश्रमण ने की थी।

(4). पूर्व-

(A).पूर्व भी जैन धर्म के ग्रंथ है।

(B).पूर्व जैन ग्रथों में तीर्थंकरों के सिद्धांतों का वर्णन है।

(5).कल्पसूत्र-

(A).कल्पसूत्र जैन धर्म के पवित्र ग्रंथ माने जाते है।

(B).कल्पसूत्र जैन ग्रंथों में जैन तीर्थंकरों की जीवनी लिखी हुई है।

(C).कल्पसूत्र की रचना प्रसिद्ध जैन मुनि भद्रबाहु ने की थी।

(6).भगवती सूत्र-

(A).भगवती सूत्र नामक जैन ग्रंथ में 16 महाजनपदों या राज्यों का वर्णन मिलता है।