Important information about Aravali ranges, Hills,Biodiversity

Rajasthan Geography, Static General GK 0 Comments
Aravali Range

The Aravalli Range is a range of mountains in western India running approximately 800 km in a northeastern direction across Indian states of Gujarat, Rajasthan, Haryana and Delhi. Aravalli is the oldest mountain range in India. Due to mining in earlier years, this area has been ravaged beyond repairs.And The Aravalli Range (Devanagari, also spelled Aravali range, is a range of mountains running approximately 692 km (430 mi) in a southwest direction, starting in North India from Delhi and passing through southern Haryana, through to Western India across the states of Rajasthan and ending in Gujarat.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

Aravali Range-

(1). Located – India

(A). Length – 692 km

(B). Average height – 930 m

(C). Construction / Origin – Aravalli was built 65 million years ago in the Pre-Cambrian (Paleozoic) period or the Dharwad period.

Note: — Aravalli Range is the oldest mountain range in the world.

(2). Literal Meaning-

(A). The literal meaning of Aravali is the garland of words.

(3). Himalaya Ranges-

(A). It is the highest and latest mountain in the world.

(4). Andes Ranges –

(A). Located – South America

(B). Length – 7200 km

(C). Highest Choti- Akankagua

(D). It is the longest mountain in the world.

(5). Aravali ranges in India-

(A). Located in 4 states

(B). Length – 692 km.

(C). Beginning the actual beginning of the Aravali in India is the Minicoy island of Lakshadweep in the Arabian Sea. That is why Lakshadweep or Arabian Sea is called the father of Aravalli.

(D). Aravalli starts in India from the ground or land level in the place called Khedbrahma in Gujarat and ends at Raisina Hill in Delhi.

(6). Aravali passes through four states of India. like-

(1). Gujarat

(2). Rajasthan

(3). Haryana

(4). Delhi

अरावली पर्वतमाला-

(1). स्थित- भारत

(A).लम्बाई- 692 किलोमीटर

(B).औसत ऊंचाई- 930 मीटर

(C). निर्माण/ उत्पती- अरावली का निर्माण 65 करोड़ वर्ष पहले प्री-केम्ब्रियन (पेलियोजोइक) काल या धारवाड़ काल में हुअा था।

Note:—अरावली पर्वतमाला विश्व की सबसे प्राचीनतम पर्वतमाला है।

(2).शाब्दिक अर्थ-

(A). अरावली का शाब्दिक अर्थ- पक्तियों की माला है।

(3).हिमालय पर्वतमाला-

(A). यह विश्व की सबसे ऊंची तथा सबसे नवीनतम पर्वतमाला है।

(4).एण्डीज पर्वतमाला-

(A). स्थित- दक्षिणी अमेरिका

(B).लम्बाई- 7200 किलोमीटर

(C). सबसे ऊंची चोटी- एकांकागुआ

(D).यह विश्व की सबसे लम्बी पर्वतमाला है।

(5).भारत में अरावली पर्वतमाला-

(A). स्थित- 4 राज्यों में

(B). लम्बाई- 692 किलोमीटर है।

(C). शुरुआत-भारत में अरावली की वास्तविक शुरुआत अरब सागर में स्थित लक्ष द्वीप के मिनिकाय द्वीप से होती है। इसीलिए लक्षद्वीप या अरब सागर को अरावली का पिता कहते है।

(D).धरातलीय या जमीनी रूप से भारत में अरावली की शुरुआत गुजरात की खेड़ब्रह्मा नामक जगह से होती है तथा अन्त दिल्ली में रायसीना पहाड़ी पर होता है

(6).अरावली भारत के कुल चार राज्यों में से होकर गुजरती है। जैसे-

(1). गुजरात

(2). राजस्थान

(3). हरियाणा

(4). दिल्ली