List Of Important Sea Ports Ports Of India Part (2)

Indian History, Indian Static GK 0 Comments
list of Important Sea Ports Ports of India

The ports of Kolkata, Paradip, Visakhapatnam, Haldia, Chennai, Ennore and Tuticorin are located on the eastern coast of India, while the ports of Cochin, Mangalore, Mormugao, Mumbai, Nhavasheva, Jawaharlal Nehru and Kandla are on the west coast. of the state.and  Here is a list of 13 Major Seaports in India:.Kandla Port, Gujarat. ,Jawaharlal Nehru Port, Maharashtra (Earlier Known as Nhava Sheva),Mumbai Port (Largest Port of India),Visakhapatnam Port, Andhra Pradesh,Chennai Port (Second Largest Sea Port in India),Mormugao Port, Goa,Port Blair Port, Andaman and Nicobar Islands.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

List Of Important Sea Ports Ports Of India Part (1)

(1). Paradip Port-

(A). This port is located in Orissa.

(B). It is the only such port in India. Which works in all seasons.

(C). It is the land locked / Land Locked port of India.

(2). Haldia port-

(A). This port is located in West Bengal.

(B). This port is famous for the export of Jute / San / Mesta in India.

(3). Visakhapatnam Port-

(A). This port is located in Andhra Pradesh.

(B). It is the deepest natural harbor in India.

(C). It is the safest port of India.

(D). It is the land locked / Land Locked port of India.

(E). It is famous for oil import-export in India.

(4). Tuticorin Port-

(A). This port is located in Tamil Nadu.

(B). It is the oldest natural harbor in India.

(C). This port is also known as Chidambaranar / Chimbadaram.

(D). This port is famous for hot spices.

(5). Dowry Port-

(A). This port is located in Gujarat.

(B). It is the first port of India’s private sector.

(C). This port is famous for import and export of chemicals.

(1). पाराद्वीप बंदरगाह-

(A).यह बंदरगाह ओडीसा मे स्थित है।

(B).यह भारत का एकमात्र ऐसा बंदरगाह है। जो सभी मौसमो मे काम करता है।

(C).यह भारत का स्थलबद्ध/Land Locked बंदरगाह है।

(2).हल्दिया बंदरगाह-

(A).यह बंदरगाह पश्चिम बंगाल मे स्थित है।

(B).यह बंदरगाह भारत मे जुट/सण/मेस्ता के निर्यात के लिए प्रसिद्ध है।

(3).विशाखापट्टनम बंदरगाह-

(A).यह बंदरगाह आन्द्र प्रदेश मे स्थित है।

(B).यह भारत का सबसे गहरा प्राकृतिक बंदरगाह है।

(C).यह भारत का सबसे सुरक्षित बंदरगाह है।

(D).यह भारत का स्थलबद्ध/Land Locked बंदरगाह है।

(E).यह भारत मे तेल आयात-निर्यात के लिए प्रसिद्ध है

(4).तुतीकोरेन बंदरगाह-

(A).यह बंदरगाह तमिलनाडु मे स्थित है।

(B).यह भारत का सबसे प्राचीन प्राकृतिक बंदरगाह है।

(C).इस बंदरगाह को चिदम्बरनार/चिम्बदराम भी कहते है।

(D).यह बंदरगाह गर्म मसालो के लिए प्रसिद्ध है।

(5).दाहेज बंदरगाह-

(A).यह बंदरगाह गुजरात मे स्थित है।

(B).यह भारत का निजि क्षेत्र का पहला बंदरगाह है।

(C).यह बंदरगाह रसायनो के आयात निर्यात के लिए प्रसिद्ध है।