List of Major Waterfalls / Fountains of India

Indian Geography, Indian Static GK 0 Comments
List of Major Waterfalls Fountains of India

This is a list of notable waterfalls in India sorted by state.Indian state of Tamilnadu has more … Bap Teng Kang Waterfall · Tawang, 100 ft, Also called the BTK Fountain, located … road almost 14 to 15 kilometers away from the main marketplace. And wide range of waterfalls consists of indoor waterfalls, indoor fountain waterfalls, outdoor waterfalls and interior waterfalls and are available at market leading. Langshiang Falls in Meghalaya Joist John L ,Nonglait/WikiCommons.Barehipani Falls in Odisha.Doodhsagar Falls in Goa Hogenakkal Falls in TamilNadu  Ezhuttukari/WikiCommons.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

(1). Kerala and Karnataka

(A). The highest waterfall in India is located in the states of Kerala and Karnataka.

(2). Municipal waterfall

(A). Kunchikal Falls is the highest waterfall in India.

(B). The height of the Kunchikal Falls is 455 meters (1493 ft).

(C). Kunchikal Falls is located on the Varahi River in Udupi-Shimoga district of Kerala state.

(3) .Barchi water falls or Barehi water falls-

(A). Barehipani waterfall is the second highest waterfall in India.

(B). The height of Barehipani waterfall is 399 meters (1309 ft).

(C). Barehipani waterfall is located on the Budhabalanga river in Mayurbhanj district of Odisha.

(4). Langsiang waterfall-

(A). Longsiang Falls is the third highest waterfall in India.

(B). The height of the Longsiang Falls is 337 meters (1106 ft).

(C). The Langsiang Falls is located on the Kinshi River in the Khasi Hills of Meghalaya.

(5). Dudhsagar Falls –

(A). The height of Dudhsagar Falls is 310 meters (1020 ft).

(B). Dudhsagar waterfall is located on the Mandvi river in Goa.

(C). Goa’s capital Panaji is also situated on the banks of the Mandvi river.

भारत के प्रमुख जलप्रपात/ झरने

(1).केरल व कर्नाटक-

(A).भारत में सर्वाधिक जलप्रपात केरल व कर्नाटक राज्यों में स्थित है।

(2).कुंचिकल जलप्रपात-

(A).कुंचिकल जलप्रपात भारत का सबसे ऊँचा जलप्रपात है।

(B).कुंचिकल जलप्रपात की ऊंचाई 455 मीटर (1493 फुट) है।

(C).कुंचिकल जलप्रपात केरल राज्य के उडुपी-शिमोगा जिले में वराही नदी पर स्थित है।

(3).बर्ची पानी जलप्रपात या बरेहीपानी जलप्रपात-

(A).बरेहीपानी जलप्रपात भारत का दूसरा सबसे ऊँचा जलप्रपात है।

(B).बरेहीपानी जलप्रपात की ऊंचाई 399 मीटर (1309 फुट) है।

(C).बरेहीपानी जलप्रपात ओडिशा के मयूरभंज जिले में बुधबलंगा नदी पर स्थित है।

(4).लांगशियांग जलप्रपात-

(A).लांगशियांग जलप्रपात भारत का तीसरा सबसे ऊंचा जलप्रपात है।

(B).लांगशियांग जलप्रपात की ऊंचाई 337 मीटर (1106 फुट) है।

(C).लांगशियांग जलप्रपात मेघालय की खासी पहाड़ी में किंशी नदी पर स्थित है।

(5).दूधसागर जलप्रपात-

(A).दूधसागर जलप्रपात की ऊंचाई 310 मीटर (1020 फुट) है।

(B).दूधसागर जलप्रपात गोवा में मांडवी नदी पर स्थित है।

(C).गोवा की राजधानी पणजी भी मांडवी नदी के किनारे स्थित है।