Mathematics Question And Answer In Hindi With Solution Part (11)

Math quiz, Today Quiz List 0 Comments
maths question with answers

Maths Questions and Answers Quiz -11 (Maths Gk for Competitive Exams) includes all maths tricks, maths shortcut tricks, maths percentage tricks,worksheets, assignments, syllabus, NCRT, CBSC, books,and very useful for just like Rajasthan police, RAS.RAJS,RPSC,REET2019, 1st and 2nd grade teacher exams,Rajasthan police SI,Patwar,FOREST SERVICE, JUDICIAL SERVICE, JUNIOR ACCOUNTANT,and Other Competitive examination etc And Mathematics includes the study of such topics as quantity, structure, space, and change. Mathematicians seek and use patterns to formulate new conjectures; they resolve the truth or falsity of conjectures by mathematical.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

Important Maths And Reasoning tricks For Rajasthan police (Part 11)

Questions.(1)When a parabola represented by the equation y – 2x 2 = 8 x + 5 is translated 3 units to the left and 2 units up, the new parabola has its vertex at
(A). (-5 , -1)
(B). (-5 , -5)
(C). (-1 , -3)
(D). (-2 , -3)
Questions.(2)The graphs of the two linear equations a x + b y = c and b x – a y = c, where a, b and c are all not equal to zero,
(A). are parallel
(B). intersect at one point
(C). intersect at two points
(D). perpendicular
Questions.(3)The graphs of the two equations y = a x 2 + b x + c and y = A x 2 + B x + C, such that a and A have different signs and that the quantities b 2 – 4 a c and B 2 – 4 A C are both negative,
(A). intersect at two points
(B). intersect at one point
(C). do not intersect
(D). none of the above
Questions.(4)For x greater than or equal to zero and less than or equal to 2 π, sin x and cos x are both decreasing on the intervals
(A). (0 , π/2)
(B). (π/2 , π)
(C). (π , 3 π / 2)
(D). (3 π / 2 , 2 π)
Questions.(5)The three solutions of the equation f(x) = 0 are -2, 0, and 3. Therefore, the three solutions of the equation f(x – 2) = 0 are
(A). – 4, -2, and 1
(B). -2, 0 and 3
(C). 4, 2, and 5
(D). 0, 2 and 5
Questions.(6)The three solutions of the equation f(x) = 0 are – 4, 8, and 11. Therefore, the three solutions of the equation f(2 x) = 0 are
(A). – 2, 4, and 11/2
(B). – 8, 16 and 22
(C). – 4, 8, and 11
(D). 2, 19 / 2 and 7 / 2
Questions.(7)A school committee consists of 2 teachers and 4 students. The number of different committees that can be formed from 5 teachers and 10 students is
(A). 10
(B). 15
(C). 2100
(D). 8
Questions.(8)Five different books (A, B, C, D and E) are to be arranged on a shelf. Books C and D are to be arranged first and second starting from the right of the shelf. The number of different orders in which books A, B and E may be arranged is
(A). 5!
(B). 3!
(C). 2!
(D). 3! * 2!
Questions.(9)The mean of a data set is equal to 10 and its standard deviation is equal to 1. If we add 5 to each data value, then the mean and standard deviation become
(A). mean = 15 , standard deviation = 6
(B). mean = 10 , standard deviation = 6
(C). mean = 15 , standard deviation = 1
(D). mean = 10 , standard deviation = 1
Questions.(10)The exam scores of all 500 students were recorded and it was determined that these scores were normally distributed. If Jane’s score is 0.8 standard deviation above the mean, then how many, to the nearest unit, students scored above Jane?
(A). 394
(B). 250
(C). 400
(D). 106
Questions.(11) If f(x) is an odd function, then | f(x) | is
(A). an odd function
(B). an even function
(C). neither odd nor even
(D). even and odd

All Answer

(1).(A)
(2).(D)
(3).(C)
(4).(B)
(5).(D)
(6).(A)
(7).(C)
(8).(B)
(9).(C)
(10).(D)
(11).(B)