Important Information About The Creation Of Indian Parliament / Administrator Part (3)

Indian Political Economics, Indian Static GK 0 Comments
Important information about the creation of Indian Parliament

The Parliament is called the Parliament, which has two Houses – the Upper House, the Rajya Sabha and the Lower House. The Rajya Sabha consists of 250 members while the Lok Sabha has 552 members. The members of Rajya Sabha are elected by indirect law for 6 years, while the members of Lok Sabha are elected by direct law for a period of 5 years.And Parliament How Indian Parliament is formed – Lok Sabha + Rajya Sabha + President.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

Important Information About The Creation Of Indian Parliament / Administrator Part (2)

Major Committees of Parliament

(1) Estimates / Estimates Committee-

(A). Establishment – April 10, 1950

(B). Tenure – 1 year (This is a Standing Committee)

(C). Members- Total 30 members (Members of Lok Sabha only and none of them are members of Council of Ministers)

(D). Speaker- Lok Sabha is nominated by the Speaker.

(E). Surname- Standing Austerity Committee

(F). Main task – to prevent misuse of government money and suggest wastage to government

(G). It is the largest committee of Parliament.

(2) Public Accounts Committee-

(A). Establishment – 1921

(B). Members- Total 22 (15 Lok Sabha + 7 Rajya Sabha)

(C). The Speaker- The Speaker belongs to the opposition party, which is appointed by the Speaker of the Lok Sabha.

(D). Surname – Twin Sister of Estimates Committee

(E). Main functions – Examining the report of the Comptroller and Auditor General and handing over to Parliament.

(F). It is the oldest committee of Parliament.

(3) Scheduled Caste / Tribe Welfare Committee-

(A). Members- Total 30 (20 Lok Sabha +10 Rajya Sabha)

 (4) Public Enterprises Committee-

(A). Members- Total 22 (15 Lok Sabha + 7 Rajya Sabha)

संसद की प्रमुख समितिया-

(1) प्राक्कलन/अनुमानित समिति-

(A).स्थापना- 10 अप्रेल, 1950

(B).कार्यकाल- 1 वर्ष (यह स्थाई समिति है)

(C).सदस्य- कुल 30 सदस्य (केवल लोकसभा सदस्य तथा इनमे से कोई भी मंत्री परिषद का सदस्य नही होता)

(D).अध्यक्ष- लोकसभा अध्यक्ष द्वारा मनोनित किया जाता है।

(E).उपनाम- स्थायी मितव्ययिता समिति

(F).मुख्य कार्य- सरकारी धन का दुरूपयोग रोकना तथा सरकार को अपव्यय करने का सुझाव देना

(G).यह संसद की सबसे बड़ी समिति है।

(2) लोक लेखा समिति-

(A).स्थापना- 1921

(B).सदस्य- कुल 22 (15 लोकसभा+7 राज्यसभा)

(C).अध्यक्ष- अध्यक्ष विपक्ष पार्टी का होता है जिसकी नियुक्ती लोकसभा अध्यक्ष करता है।

(D).उपनाम- प्राक्कलन समिति की जुड़वा बहन

(E).मुख्य कार्य- नियंत्रक एवं महालेखा परिक्षक की रिपोर्ट की जांच करना तथा संसद को सौपना

(F).यह संसद कि सबसे प्राचीन समिति है।

 (3) अनुसुचित जाति/जनजाति कल्याण समिति-

(A).सदस्य- कुल 30 (20 लोकसभा+10 राज्यसभा)

(4) सार्वजनिक उपक्रम समिति-

(A).सदस्य- कुल 22 (15 लोकसभा+7 राज्यसभा)