Vice President Of India Important Facts Part (5)

Indian Political Economics, Indian Static GK 0 Comments
Vice President of India Important Facts

Article 63 of Indian Constitution states that “There shall be a Vice President of India.” The Vice President acts as President in the absence of the president due to death, resignation, impeachment, or other situations. The Vice President of India is also ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.And Read the complete SSC GK Polity Notes based on the Vice President of India for upcoming SSC CHSL 2020-21, CGL 2020 Tier I and other  exams.

इस पोस्ट को हिंदी में पढ़ने के लिया पेज को नीचे की और स्क्रोल करो

 

Vice President Of India Important Facts Part (4)

(8). Dr. Shankar Dayal Sharma-

(A). Inauguration – 3 September 1987

(B). Release – 24 July 1992

(C). Presently- Ramaswamy Venkataraman

(9). Narayanan (Kocheril Raman Narayanan)

(A). Inauguration – 21 August 1992

(B). Release – 24 July 1997

(C). Presently- Shankar Dayal Sharma

(10). Krishna Kant-

(A). Accession – 21 August 1997

(B). Padmukti – 27 July 2002

(C). Presently President- K.R. Narayanan, APJ Abdul Kalam

(D). He was the 10th Vice President of India.

(E). It is the first Vice President of India who died on the post of Vice President.

(11). Bhairon Singh Shekhawat-

(A). Accession – 19 August 2002

(B). Release – 21 July 2007

(C). Presently President- APJ Abdul Kalam

(12). Mohammad Hamid Ansari-

(A). Inauguration – 11 August 2007

(B). Padmukti – 10 August 2017

(C). Presently – Pratibha Patil, Pranab Mukherjee, Ramnath Kovind

(D). He became Vice President for 2 consecutive terms.

(13). Venkaiah Naidu-

(A). Inauguration – 11 August 2017

(B). Release

(C). Presently – Ramnath Kovind

(8). डाॅ. शंकर दयाल शर्मा-

(A). पदग्रहण- 3 सितंबर 1987

(B). पदमुक्ति- 24 जुलाई 1992

(C). इस समय राष्ट्रपति- रामास्वामी वेंकटरमण

(9).के.आर. नारायणन (कोच्चेरील रामन नारायणन)

(A). पदग्रहण- 21 अगस्त 1992

(B). पदमुक्ति- 24 जुलाई 1997

(C). इस समय राष्ट्रपति- शंकर दयाल शर्मा

(10).कष्ण कान्त-

(A).पदग्रहण- 21 अगस्त 1997

(B).पदमुक्ति- 27 जुलाई 2002

(C). इस समय राष्ट्रपति- के.आर. नारायणन, एपीजे अब्दुल कलाम

(D). यह भारत के 10वें उपराष्ट्रपति थे।

(E).यह भारत के प्रथम उपराष्ट्रपति है जिनकी मृत्यु उपराष्ट्रपति पद पर हुई थी।

(11).भैरों सिंह शेखावत-

(A).पदग्रहण- 19 अगस्त 2002

(B). पदमुक्ति- 21 जुलाई 2007

(C). इस समय राष्ट्रपति- एपीजे अब्दुल कलाम

(12).मोहम्मद हामिद अंसारी-

(A). पदग्रहण- 11 अगस्त 2007

(B). पदमुक्ति- 10 अगस्त 2017

(C). इस समय राष्ट्रपति- प्रतिभा पाटिल, प्रणब मुखर्जी, रामनाथ कोविंद

(D). यह कुल 2 बार लगातार उपराष्ट्रपति बने।

(13).वेंकैया नायडू-

(A). पदग्रहण- 11 अगस्त 2017

(B). पदमुक्ति- अब तक

(C). इस समय राष्ट्रपति- रामनाथ कोविंद