Myshorttrick

Punjab GK MCQ for competitive exams PSPCL PSSSB Exam

by punjab gk, gktoday,


Posted on 28-06-2021 by Admin


Card image cap

How many districts are there in Punjab, what is the official language of Punjab, where is the capital of Punjab, to know everything about the history of Punjab, read this post completely. We will tell everything about Punjab in detail in this post.
 
1) Which is the most famous city in Punjab?
(A) Ludhiana
(B) Amritsar
(C) Chandigarh
(D) Patiala
Ans : (B)
 
2) Who is the first lady Chief Minister of Punjab?
(A) Bibi Jagir Kaur
(B) Kiran Bedi
(C) Rajinder Kaur Bhattal
(D) Ms. Seema Roy
Ans : (C)
 
3) Who was the first Governor of Punjab?
(A) Mr. Chandu Lal Trivedi
(B) Bansilal
(C) Gopi Chand
(D) Amrinder Singh
Ans : (A)
 
4) Who is the first lady Deputy commissioner of Punjab?
(A) Ms. Vini Chohan
(B) Ms. Vini Mahajan
(C) Ms. Kiran Bedi
(D) None of these
Ans : (B)
 
5) When was the Punjab annexation with the British Rule?
(A) 1829
(B) 1839
(C) 1859
(D) 1849
Ans : (D)
 
6) When was Punjabi University established at Patiala?
(A) 1930
(B) 1940
(C) 1950
(D) 1962
Ans : (D)
 
7) When was the Punjab School Education Board established in Punjab?
(A) 1969
(B) 1959
(C) 1949
(D) 1939
Ans : (A)
 
8) Where is the Sikh Heritage Complex developed?
(A) Mansa
(B) Amritsar
(C) Ropar
(D) Anandpur Sahib
Ans : (D)
 
9) Who is the first Punjabi novelist to get Jananpith Award?
(A) Sr. Nanak Singh
(B) Sr. Gurdial Singh
(C) Sr. Gurdial Duggal
(D) Sr. Nanak Duggal
Ans : (B)
 
10) When was the use of Punjabi made compulsory in the year?
(A) 1990
(B) 1991
(C) 1992
(D) 1994
Ans : (C)
11) Which is the biggest


Next Post
List of Indian State and Folk Dances Short trick State wise
Important questions in history for all Punjab exam UPSC UP Exam
List of 4 Different Classes of Seeds Breeder Seeds Foundation Seeds and Certified Seeds Registered Seeds
Soil measuring instrument devices Punjab agriculture Notes Gk
what is the speed of the cpu if the number of cycles completed in one second is 2000
Freedom Fighters Of Punjab GK For All Exam History Short Notes
Sikh Guru Gk Short Tricks For Punjab History All Exam Geography
सबसे बड़ा वन्यजीव अभयारण्य पंजाब
Punjab Gk national park remember Short trick wildlife sanctuary Punjab in India pdf
Carbon neutral fuel has done the first carbon neutral district carbon neutral meaning
Enter More Update: