Punjab Police Sub Inspector Asked Questions And Answer Key Exam Held On 17 August 2021

by gktoday, current affair,


Posted on 17-08-2021 by Admin


Card image cap

Punjab police sub inspector asked questions analysis cut off exam held on 17 august 2021 previous year question paper 2021 punjab police SI sub inspector held by TCS expected cut off punjab police Sub inspector si Punjab police sub inspector asked questions and answer key exam held on 17 august 2021 punjab police si exam math reasoning questions current affairs punjab GK English subject related asked questions and answer key List Check. 

Punjab police sub inspector asked questions and answer key exam held on 17 august 2021 monday Online by TCS punjab police si exam math reasoning questions current affairs punjab GK English made easy study material in PDF for 6 grade 8th grade class 10 grade class 12 grade class MCQ Punjab History and cultare Punjab GK

 

Q1. What is the full form of CRR ?

Ans.Cash Reserve Ratio (CRR) 

Q2. Which player became the fastest cricketer to score 12,000 ODI runs ?

Ans. captain Virat Kohli

Q3. By which amendment, the voting age reduced from 21 to 18 years ?

Ans.  The Sixty-first Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1989, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.

Q4. Who received best player award from FIFA 2020 ?

Ans. Robert Lewandowski

FIFA Awards 2020 Winners: Robert Lewandowski Beats Cristiano Ronaldo, Lionel Messi to Win Best Men s Player Award, Jurgen Klopp Wins Best Coach For 2nd Straight Year.

Q5. Autobiography of Abdul Kalam Azad

Ans. Abul Kalam Azad, original name Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin, also called Maulana Abul Kalam Azad or Maulana Azad, (born November 11, 1888

Q6. Sambalpuri Saree associated with which state

Ans. Famous for its Sambalpuri Saree, the Sambalpur District is the western part of state of Odisha

Q7. First Chief election commission of India

Ans. Sukumar Sen 21 March 1950

Q8. Operation Blue Star in 1982 conducted under the major of

Ans. Operation Blue Star headed by

General Arun Shridhar Vaidya was the Chief of the Indian Army. General Vaidya, assisted by Lt. Gen. Sundarji as Vice-Chief, planned and coordinated Operation Blue Star.

Q9. Under which schedule ‘Concurrent List’ mentioned ?

Ans. Seventh Schedule to

Q10. Who killed ‘Michael O Dwyer’ for Jallianwala Bagh Massacre ?

Ans. Udham Singh

Q11. Who declared person of the year by Time Magazine ?

Ans. 

Q12. In which year Singh Sabha Movement converted in Khalsa Diwan Movement ?

Ans. April 11, 1883

On April 11, 1883, this General Sabha evolved into Khalsa Diwan Amritsar, with about 37 affiliated local Singh Sabha chapters, according to Gurdarshan Singh. Other Singh Sabhas, however, opposed it and there were also internal dissensions.

Q13. ‘Dilruba’ musical instrument used by which sikh Guru ?

Ans. History. Esraj is the modern variant of Dilruba. Dilruba was created some 300 years ago by the 10th Sikh guru, Guru Gobind Singh

Q14. Direct Action Day (16 August 1946), also known as the 1946 Calcutta Killings, was a day of nationwide

protest by the Indian Muslim community announced

by Muhammad Ali Jinnah.

Q15. Which of the following institute is not located In Himachal Pradesh ?

Ans.

Q16. On which telecom company, SEBI imposed penalty of 25 crore ?

Ans. Sebi imposes Rs 25 cr penalty on Ambani brothers

Q17. Pranda

Ans. Paranda is one of the traditional handicrafts of Punjab. It is a

colorful hanging worn by the Punjabi women in their hair. Most

of the Punjabi women have long hair, which they plait and then

tie a paranda at the end

Q18. Article of Inter-State Relation

Ans. 

Q19. ‘Nadar Shah Di Vaapsi’ book written by

Ans.

Q20. 28th “Hunar Haat” being organised in Goa

Ans.

Q22. How many percent people associated with

Agriculture ?

Ans. 

Q23. First Software Technological park of Punjab opened at

Ans.

Q24. Pedesis is a term is associated with

Ans. the random motion of small particles suspended in a gas

or liquid

Q25. Under which article council of Ministers advises to

President ?

Ans.

Q26. How much amount of loan approved by World Bank for

Namami Gange Project ?

Ans. 

Q27. Rainfall Variability and Changes over Punjab State report

issued by

Ans.

Q28. Chini Ka Rauza maqbara

Ans.

Q29. Bordeaux mixture

Ans. which became known as the Bordeaux mixture, was the

first fungicide to receive large-scale use the world over and

can be said to have started a new era in the technology of

agriculture.

Q30. Indian Air Force Sports Control Board received National

Sports Award

Ans.

 

Punjab police sub inspector asked questions and answer key exam held on 17 august 2021 monday Online by TCS punjab police si exam math reasoning questions current affairs punjab GK English

 


Enter More Update: